Adopteren

Alles over een hond adopteren in Nederland

Zit u al een tijdje te twijfelen om een hond te adopteren? Misschien bent u al langs het asiel geweest of heeft u het internet afgespeurd. Een hond adopteren is een nobele actie, maar vergt nog best wat voorbereiding. Zo makkelijk als een nieuw bankstel uitzoeken gaat het niet. Wij geven u daarom 5 tips hoe u een hond kan adopteren.

 1. Dit komt er allemaal bij kijken
 2. Zo kom ik aan een hond
 3. Denk ook aan het asiel
 4. Kies een hond die bij u past
 5. Maak van de herplaatsing een succes

Dit komt er allemaal bij kijken

Allereerst zijn er een aantal afwegingen die gemaakt moeten worden voordat u een hond in huis neemt. Heeft u voldoende tijd en kunt u de hond de aandacht geven die hij nodig heeft. Een hond moet minimaal drie keer per dag uit, bent u daartoe in staat? Ook is het verstandig om u af te vragen of een hond in uw huishouden past. En heeft u de financiële middelen om eventuele dierenartskosten te betalen?
Als u hierover heeft nagedacht en alle vragen met een ja kan beantwoorden, is het natuurlijk de vraag waar u op zoek gaat naar een hond.
Ziet u door de bomen het bos niet meer? Uw dierenarts helpt u graag bij het maken van een juiste keuze voor u en uw gezin.

Op deze plekken adopteert u een hond

Er zijn verschillende mogelijkheden om een hond te adopteren. De meeste mensen gaan langs een fokker of het asiel. Het is belangrijk om te weten waar u uw hond aanschaft, want vaak bepaalt deze plek ook de gezondheid van de hond.

U kunt uw hond aanschaffen via:

 • Het asiel
 • Een herplaatsingsorganisatie
 • Een organisatie die buitenlandse honden naar Nederland haalt
 • Een kennis
 • Internet
 • Een fokker met één nestje
 • Een fokker die veel pups aanbiedt

Bij de aanschaf van een hond via internet moet u op de hoede zijn. Vaak zijn dit broodfokkers die snel geld willen verdienen of hondenbezitters die privé honden fokken en geen verstand hebben van gezondheidszorg. Deze dieren worden vaak niet gevaccineerd en ontwormd. Kijk daarom verder dan alleen die schattige foto en laat u goed informeren.

Denk ook aan het asiel

Een hond in het asiel wordt door de buitenwereld vaak afgedaan als probleemhond. Dat is onzin. Veel honden zoeken juist een nieuw baasje vanwege:

 • Een voormalig baasje dat allergisch is
 • Ziekte of ouderdom bij baasje
 • Echtscheiding
 • Verhuizing (naar bejaardentehuis)
 • Tijdgebrek.

Honden uit het asiel zijn altijd medisch onderzocht, ingeënt, gechipt en geregistreerd. Voor een hond uit het asiel betaal je tussen de 100 en 400 euro. Een goede website is www.ikzoekbaas.dierenbescherming.nl, hier verschijnen honden die door de Dierenbescherming worden aangeboden. Ook kun je hier op zoek gaan naar een dierenasiel bij u in de buurt.

De meeste honden zijn in een liefdevolle omgeving opgegroeid, hebben de basiscommando’s meegekregen, zijn gesocialiseerd en hebben een goed karakter.

Kies een hond die bij u past

Wilt u een rashond, een kruising, een pup of mag de hond al wat ouder zijn? Het is juist verstandig om u af te vragen of de hond past binnen het gezin. Een hond kan namelijk tot wel vijftien jaar uw maatje zijn. Welk karakter past het beste bij u of het gezin, dat is de vraag die u moet stellen. Het uiterlijk of ras van een hond zegt namelijk weinig over hoe een hond in elkaar steekt en reageert op anderen.

De asielmedewerkers weten vaak veel over het karakter en de behoeftes van de hond, dus laat u, bij een bezoek aan het asiel, daar ook goed over informeren. Tijdens een kennismakingsgesprek wordt gevraagd naar uw leefomstandigheden, of u wel of niet een tuin heeft, op welke verdieping u woont, of er nog meer huisdieren leven en of u een huurovereenkomst heeft. Het dierenasiel weet precies wat voor vlees zij in de kuip hebben en of u de juiste match bent. Van beide kanten wilt u voorkomen dat de hond na een aantal maanden weer in het asiel komt. Dat is voor u niet leuk en kan erg traumatisch zijn voor de hond.

Maak van de herplaatsing een succes

U heeft de perfecte match gevonden. Een hond die goed past binnen het gezin en uw leefsituatie. Nu moet u de juiste omgeving creëren om de herplaatsing tot een succes te brengen. Dat betekent ook vaak veel geduld hebben, vertrouwen kweken, consequent zijn en zorgen voor een ritme. Zorg er in ieder geval voor dat u het volgende in huis heeft:

 • Voeding geschikt voor de leeftijd/gezondheid van de hond
 • Voer- en drinkbak
 • Halsband/tuigje en riem
 • Mand
 • Verzorgingsproducten zoals nagelschaartjes, kam/borstel, tandenborstel
 • Speeltjes.

Heeft u nog vragen of loopt u tegen dingen aan? Dan kan u altijd terecht bij u Sterkliniek.