Dagboek van de dierenarts

In SterK. magazine is elke editie het artikel ‘Kijkje achter de schermen’ te lezen. In dit artikel neemt een dierenarts de lezer een dagje met haar of hem mee op pad. De dierenarts verteld over patiënten, hoe het stellen van een diagnose in zijn werk gaat en hoe de gemiddelde werkdag eruit ziet. Kortom een uniek kijkje achter de schermen bij uw Sterkliniek.
Kristel de Munnik en poes Bella

Bella de muizenvanger

Op een middag die vol staat gepland met afspraken tref ik Bella en haar eigenaresse. Bella is een Burmees met prachtige goudgele ogen, ze is 9 jaar en het lijkt alsof ze last heeft van haar bekje. Het is haar baasje opgevallen dat ze minder goed haar vacht verzorgd, met haar pootje langs haar bekje zit te wrijven en wat meer knoeit met eten. Aan haar eetlust mankeert niets.

Ik onderzoek Bella van neus tot staart en kom tot de conclusie dat het tandvlees en het wangslijmvlies ernstig ontstoken is en er zelfs al elementen (tanden of kiezen) los zitten. Bij het aanraken van het tandvlees klappert ze met haar bekje van de pijn. Ik leg uit dat dit een probleem is die meerdere oorzaken kan hebben en bespreek ook de diagnostiek en therapie.

Bij katten met en chronische tandvleesontsteking (FCGS) kunnen er een aantal oorzaken spelen en om die uit te sluiten is een bloedonderzoek nodig. Daarnaast moet het gebit behandeld worden en in het geval van Bella is een uitgebreide behandeling waarbij we al haar resterende elementen verwijderen de enige optie. Het baasje van Bella ziet erg tegen de behandeling op omdat Bella zo van jagen houdt en het vreselijk zou zijn als ze geen muizen meer zou kunnen vangen, ze brengt er nu dagelijks 1 of 2 naar huis.

Ik benadruk dat, hoewel katten slecht pijn laten zien en vrijwel altijd blijven eten, dit een erg pijnlijke aandoening is en ze een betere kwaliteit van leven heeft na de behandeling.
Het muizen vangen zal wel lukken maar of ze de muizen ook mee naar huis krijgt is een vraag waar ik geen antwoord op heb.

We besluiten bloed af te nemen en haar in te plannen voor de gebitsbehandeling. Gelukkig zijn de bloeduitslagen goed en zie ik Bella en haar baasje enkele dagen later voor de gebitsbehandeling.

Naast Bella, heeft haar baasje een grote tas mee met haar favoriete kleedje, knuffels een speeltje met catnip, de assistente maakt Opname hokje kathaar hokje klaar waar ze na de behandeling wakker kan worden omgeven door haar spulletjes van thuis.

Ik leg een infuus aan bij Bella en breng haar onder narcose. Als eerste maak ik röntgenfoto’s van haar bekje. Het is belangrijk om in beeld te kunnen brengen of er nog wortelresten zijn van eerder verloren elementen, deze moeten verwijderd worden omdat anders het tandvlees blijft ontsteken. Daarna reinig ik alle elementen en als alles goed schoon is, kunnen de elementen verwijderd worden. Het tandvlees hecht ik met oplosbaar hechtmateriaal, zodat ze niet nog een keer onder narcose hoeft om de hechtingen te verwijderen.Foto dentale RontgenMet een goede dosis pijnstilling aan boord, brengt de assistente haar naar haar hokje om wakker te worden. Ik bel gauw het bezorgde baasje van Bella om te vertellen dat alles goed is gegaan en ze aan het einde van de middag naar huis mag.

Aan het einde van de middag geef ik Bella mee met haar baasje met instructies voor wat betreft eten, drinken, naar buiten gaan, pijnstilling en controle. Opgelucht neemt ze Bella mee naar huis.
De dag erna bel ik nog even om te vragen hoe het gaat en ze verteld dat Bella gelijk is gaan eten bij thuiskomst en dat ze weer zit te zeuren dat ze naar buiten wil. Dat klinkt goed, we spreken een controle over 10 dagen af.

Twee dagen later vind ik een belnotitie op mijn bureau, het baasje van Bella heeft gebeld. Meestal betekent dat dat het toch minder goed gaat dan verwacht, dus ik bel snel terug en wat blijkt; Bella heeft haar eerste muis alweer gevangen en netjes op de voordeurmat gelegd!
Een opluchting voor het baasje een les voor mij dat katten zonder tanden ook prima muizen kunnen vangen!

– Kristel de Munnik, dierenarts