Informatie over vlooien, teken & maden

Sterkliniek Dierenartsen – Voor een goed parasietenbestrijdingsadvies

Vlooien bij hond en kat

Download de brochure of haal deze gratis af bij uw Sterkliniek
Een vlooieninfectie is voor een volwassen dier al hinderlijk, maar is voor een jong dier nog veel vervelender en kan bovendien gevaarlijk zijn. Vlooien irriteren niet alleen door over de huid te lopen en te bijten; ze zuigen bloed. Jonge dieren kunnen van een vlooieninfectie daarom een levensbedreigende bloedarmoede krijgen. Indien uw dier regelmatig door vlooien gebeten wordt, is bovendien de kans groot dat er later in het leven een vlooienallergie ontstaat. Aangezien door ons gelijkmatige huisklimaat (het hele jaar 20°C) vlooien niet langer seizoensgebonden zijn en ze tot 50 eitjes per dag leggen, is een eenmaal bestaand vlooienprobleem bijzonder moeilijk kwijt te raken.

Een vlooienbesmetting is de meest voorkomende uitwendige parasitaire aandoening bij onze huisdieren.

Feiten

 • Bij honden kan een vlooienbesmetting jeuk, roodheid, bultjes, schilfers, korsten en kaalheid tot gevolg hebben.
 • Bij katten kan een vlooienbesmetting jeuk, symmetrische kaalheid, korstjes over de rug, zwellingen en zweren op de lip veroorzaken.
 • Slechts 5 % van de totale vlooienpopulatie wordt gevormd door de volwassen vlo. De overige 95% bevindt zich in de vorm van eitjes, larven en poppen in de omgeving (vloerbedekking, meubels, enz.)
 • Vlooien kunnen virussen, bacteriën en sommige andere micro-organismen overbrengen, zowel op uw huisdier als op u.
 • Een vrouwtjesvlo kan tot wel 50 eitjes per dag produceren over een periode van 50-100 dagen. Een besmetting van een kitten (0.5 kilogram, ongeveer 4 weken oud) met 220 vlooien, kan leiden tot een dagelijks verlies van in totaal 10% van het totale bloedvolume. Dit kan een levensbedreigende bloedarmoede tot gevolg hebben.

Vlooien en risico’s

foto van VloVlooien gezien? Kans op wormen!

Vlooien kunnen virussen, bacteriën en sommige andere micro-organismen overbrengen. Vlooien
spelen een belangrijke rol in de overdracht van de meest voorkomende lintworm Dipylidium caninum. Als uw huisdier vlooien heeft, is het daarom raadzaam om hem tevens te behandelen met een ontwormmiddel dat werkt tegen lintworm, zoals Milbemax.

Vlooienallergie

Vlooien worden door regelmatig te bijten de oorzaak van een vlooienallergie, waarbij vervolgens één vlooienbeet voldoende is om maandenlang heftige jeuk, korstjes en kaalheid (tot bloedens toe) te hebben. Voorkómen is beter dan genezen, dus begin tijdig met het beste preventieve middel (vraag uw Sterkliniek om advies) en houd dit het hele jaar vol.

Een vlooienbesmetting bij uw hond of kat veroorzaakt dus niet alleen maar jeuk! Om de risico’s van een hardnekkige vlooienplaag, een vlooienallergie en het risico op bloedarmoede tegen te gaan, is voorkomen beter dan genezen. Begin daarom tijdig met het beste preventieve middel en houd dit het hele jaar vol. Geïntegreerde vlooienbestrijding, waarbij alle stadia van de vlo worden bestreden, is de beste oplossing voor succesvolle vlooienbestrijding!

Succesvolle vlooienbestrijding

 • Slechts 5 % van de totale vlooienpopulatie wordt gevormd door de volwassen vlo. De overige 95% bevindt zich in de vorm van eitjes, larven en poppen in de omgeving (vloerbedekking, meubels, enz.)
 • Daarom is het bij een goede vlooienbestrijding van belang zowel het zichtbare als het onzichtbare deel te bestrijden! Hiervoor zijn er effectieve vlooienbestrijdingsmiddelen te koop.
 • Uw Sterkliniek dierenarts kan u het beste adviseren over het preventieve middel dat het meest geschikt is voor uw hond of kat.

Waar u nog meer op moet letten

 • Behandel alle dieren in het huishouden tegen vlooien met een preventief middel.
 • Behandel maandelijks.
 • Bestrijd vlooienpopulaties in de huishoudelijke omgeving (door een preventief middel te gebruiken, of een omgevingsspray op het moment dat er al een plaag heeft kunnen ontstaan).
 • Dien het middel juist toe! Alleen bij een juiste toediening is de werking gegarandeerd. In de bijsluiter van het product leest u precies hoe dit moet. Ook kunt u natuurlijk altijd om advies komen vragen in uw Sterkliniek praktijk.
 • Bij katten kan een juiste toediening nog wel eens lastig zijn. Daarom kunt u ook kiezen voor Program injectie; u ‘vaccineert’ als het ware uw kat tegen een vlooienplaag.

Vlooien behandelen met Program

Program® injectie werkt anders…Net als vaccineren richt Program® zich op de bron:

 • vaccineren voorkomt dat een infectie tot ziekte lijdt
 • Program® voorkomt dat een vlooienbesmetting een plaag wordt

Program® injectie advies in 3 situaties:

 1. Is uw kat vlovrij?
  alleen een injectie Program is voldoende
 2. Heeft uw kat vlooien bij start behandeling?
  eerst Program® 1 tot 3 maanden combineren met een vlododend middel
 3. Heeft uw kat een vlooienallergie?
  overleg met uw dierenarts: Program® kan een prima ondersteuning zijn!


Teken bij hond en kat

Foto van Kat met teken bij het oogFeiten over teken

Teken behoren tot de spinachtigen. De bij het huisdier en mens voorkomende teken zien eruit als een klein leren zakje, met aan de voorkant een nauwelijks zichtbare kop. Het bestrijden van een tekenpopulatie is vrijwel onmogelijk. De bescherming van onze huisdieren is vooralsnog de beste oplossing. Teken klimmen in grashalmen of struiken en hechten zich vast tot een geschikt dier (gastheer) voorbij komt. Ze kunnen maanden tot jaren overleven buiten de gastheer en zijn voornamelijk actief in vochtige klimaatomstandigheden. Teken komen het hele jaar voor.

Risico’s van teken

Teken geven directe problemen bij hond en kat doordat de wondjes in de huid kunnen ontsteken. Als er heel veel teken gelijktijdig aanwezig zijn kunnen ze zelfs aanmerkelijk bloedverlies veroorzaken. Ook indirect kunnen teken gevaar opleveren, omdat ze ziekten kunnen overbrengen, zoals Babesiose en de ziekte van Lyme.

Risico’s voor de mens

Teken kunnen ook de mens als gastheer nemen, wat vooral een risico is voor jagers en voor in bos of duin spelende kinderen. Ook bij de mens kunnen teken ziekten overbrengen. Dit kan tot lichte klachten leiden, maar ook tot potentieel zeer gevaarlijke ziekten, vooral bij kinderen.

Succesvolle tekenbestrijding

 • Vermijdt zoveel mogelijk gebieden waar veel teken voorkomen.
 • Controleer uzelf en uw hond na iedere wandeling en verwijder elke teek (met een tekentang of -pincet).
 • Behandel uw hond regelmatig met een goed tekenbestrijdingsmiddel Geen enkel tekenbestrijdingsmiddel kan aanhechting van een enkele teek voorkomen! Ook na gebruik van een tekenbestrijdingsmiddel kunt u dus nog wel een teek tegenkomen. Wanneer u bovenstaand advies opvolgt, voorkomt u in ieder geval het overdragen van ziekten.

Behandeling van uw hond of kat

Vraag uw Sterkliniek om het voor u en uw dier meest geschikte preventieve bestrijdingsmiddel.

Meer weten over de teek? Klik hier.


Maden bij Konijnen

Kopervliegen kunnen een ernstige madeninfectie bij konijnen veroorzaken. Dit kan heftige gevolgen hebben en in veel gevallen zelfs leiden tot de dood. Het is dan ook van groot belang dat u uw konijn beschermt tegen een infectie met maden.

Wanneer komen maden voor?

Besmettingen met maden komen vooral voor bij warm en vochtig weer, maar maden kunnen het gehele jaar door voorkomen.

Oorzaken van een infectie met maden:

Vliegen veroorzaken de bedreiging van een madeninfectie bij konijnen. Het grootste gevaar lopen konijnen die te dik zijn, slechte voeding krijgen en/of last hebben van gebitsziekten, diarree, artritis of huidwonden. Vliegen worden echter ook aangetrokken door konijnen die leven in slechte omgevingscondities, zoals met een lage hygiëne en/of in vuile hokken. Daarom is het belangrijk om hun leefomgeving schoon te houden. Zelfs wanneer de omstandigheden schoon zijn, kunnen konijnen een vuile achterhand ontwikkelen vanwege bovengenoemde aandoeningen en daarmee aantrekkelijk zijn voor vliegen.

Bescherming

Het beste is om uw konijn in een schone en droge omgeving te houden en o.a. door goede voeding
niet te dik te laten worden. Door dagelijkse controle kunt u een eventuele infectie snel opsporen. Ga hiermee dan zo snel mogelijk naar uw dierenarts.

Wat u moet weten:

 • De volwassen vlooien vormen slechts 5 % van de totale vlooienbesmetting
 • Een vrouwtjesvlo kan tot wel 50 eitjes per dag produceren over een periode van 50-100 dagen
 • Voor een preventieve vlooienbestrijding bestaat er ook een injectie voor katten: uw kat hoeft er slechts 2x per jaar mee behandeld te worden om 1 jaar beschermd te zijn tegen een vlooienplaag.
 • Succesvolle tekenbestrijding bestaat uit: het vermijden van besmette gebieden, je hond en jezelf na iedere wandeling controleren op teken en eventuele teken verwijderen, je hond voldoende vaak preventief behandelen.
 • Geen enkel tekenbestrijdingsmiddel kan aanhechting van een enkele teek voorkomen! Ook na gebruik van een tekenbestrijdingsmiddel kunt u dus nog wel een teek tegenkomen.

ESCCAP

De ESCCAP, European Scientific Counsel Companion Animal Parasites, is een onafhankelijke organisatie die de gezondheid van mensen en dieren wil waarborgen. Zij geven specifieke richtlijnen voor behandelingsadvies bij ectoparasieten voor huisdieren.

Voor meer informatie kunt u terecht op www.esccap.eu ..