Voeding

De voeding van huisdieren, we maken het overzichtelijk voor u!

We geven u graag meer inzicht in de wereld van de diervoeding en enkele richtlijnen voor voeding van de hond, kat en het konijn.

“Een goede voeding is uw eerste medicijn!” Dit is een veelgehoorde kreet in de medische wereld. Het heeft er mee te maken dat veel ziekten en aandoeningen worden veroorzaakt door onjuiste voeding. Sterk overgewicht, suikerziekte, maagdarmstoornissen, verminderde weerstand zijn zo maar een paar voorbeelden die eigenlijk iedereen wel kent. Gebrek aan tijd om zorgvuldig zelf voedsel te bereiden en / of de kennis ontbreekt vaak.
Daarnaast zijn de verleidingen uit de voedsel- c.q. snackindustrie talrijk en verleidelijk. Helaas slaat deze trend over naar onze gezelschapsdieren. Steeds meer dieren worden onvolledig gevoed en met totaal onjuiste dingen. Diereigenaren trachten het juist goed te doen maar vermenselijken hun huisdier of vallen ten prooi aan de diervoedingsindustrie.

Kijk eens op een alukuipje in de supermarkt of op een diepvries – of worstverpakking! Hoeveel water koopt u? Dankzij de bindingsmiddelen koopt u wel tot 85% water in sommige gevallen, dat is erg duur water! We zijn als consument terecht boos als kippenvlees wordt opgespoten met water dat de consument betaalt tegen de prijs van kip. Gelukkig moet dit wettelijk verplicht op het etiket staan maar het zijn wel hele kleine lettertjes.

Ook is er tegenwoordig steeds meer onvolledig diervoeding op de markt. Dat betekent dat de voeding aanleiding geeft tot tekorten met alle gevolgen van dien. U zult deze voeders dus specifiek moeten aanvullen om weer tot een volledig uitgebalanceerde voeding te komen.

foto kat met logoEen andere ramp die zich voltrekt is dat werkelijk iedereen er wat van denkt te weten terwijl het een complete wetenschap op zich is. Zo stond er in de dierendagbijlage van een groot regionaal dagblad het volgende te lezen: “Belachelijk dat er in dit kattenvoer mais zit want katten zijn vleeseters en ze lusten niet eens mais!” Daarmee kwalificeert deze meneer of mevrouw zicht tot een grote onbenul op het gebied van huisdierenvoeding, maar het ergste is dat meer dan een miljoen mensen deze krant lezen en mogelijk denken dat het waar is. Gelukkig heeft deze krant ook de naam vaker te overdrijven en het minder nauw te nemen met de werkelijke waarheid. Wat is wel het geval: Katten kunnen betaalde aminozuren (kleinste elementen van een eiwit) niet zelf maken, dit zijn de zogenaamde essentiële aminozuren voor een kat. Meestal zijn dit de zwavelhoudende aminozuren. Deze bevinden zich in relatief hoge mate in vlees en in het eiwitgedeelte van de maiskorrel (kiem). Producenten met hoogstaande technologie halen de eiwitfractie uit deze maiskorrel en voegen op deze manier de levensbelangrijke aminozuren toe in de voeding van de kat en op de “declaratie” op de verpakking komt dan tevoorschijn als “maismeel”. Voeding is niet zo eenvoudig en kan beter overgelaten worden aan mensen die er echt verstand van hebben.

Gids voor de juiste dierenvoeding

De schappen staan vol met dierenvoeding, maar wat is goed voor uw hond, kat of konijn? Droge brokken, blikvoer, bevroren of vers vlees en moet u het aanvullen met groenten? Hoe weet u zeker of uw huisdier alles krijgt wat hij nodig heeft? Met deze voedingsgids komt u tot een goed, gezond en uitgebalanceerd dieet.

Wat valt in de smaak?

Vraag aan uw dierenarts wat uw huisdier nodig heeft. Een gezond dieet is essentieel voor de gezondheid van uw hond, kat of konijn. Het is het eerste medicijn en voorkomt gezondheidsproblemen. Niet geheel onbelangrijk dus.

Hier volgen enkele eerste richtlijnen die u kunt volgen bij het maken van de keuze van diervoeding.

Eten voor de hond

Het bepalen van de juiste voeding voor uw hond begint bij het kijken naar het ras, de leeftijd, het gewicht, de grootte en de hoeveelheid bewegingsactiviteit die de hond heeft. Dit neemt u allemaal mee in de zoektocht naar de juiste voeding. Vervolgens:

 • De juiste voeding bevat alle ingrediënten in de vorm van proteïnen, vet, mineralen en vitaminen. Zorg er daarom voor dat u één product vindt waar alles in zit.
 • Weeg het eten af op het gewicht van de hond en hoeveel hij beweegt.
 • Voer de hond op bepaalde tijdstippen en laat geen brokken staan.
 • Om het eetmoment extra leuk te maken en om de gulzige eters wat rustiger te laten eten kunt u de brokken aanbieden in een snuffelmat, door de tuin of kamer strooien of in een voerbal stoppen waar brokjes uitkomen wanneer de hond tegen de bal aanduwt.

Eten voor de kat

Katten kunnen heel kieskeurig zijn, maar dit betekent niet dat uw kat zoveel afwisseling nodig heeft. Ook voor de kat is het belangrijk om een volledige en uitgebalanceerde voeding te kiezen.

 • Het is goed voor de kat om vaker kleine beetjes te eten. Dit is goed voor de nieren en blaas.
 • De kat is een jager en krijgt zijn voeding binnen door proteïnen en vet. Dat zit in vlees en vis. Koolhydraten heeft hij dan weer minder nodig.
 • Geef nooit vegetarische voeding of hondenvoeding aan uw kat. Deze missen aminozuren en dit heeft uw kat juist nodig.
 • Katten zijn slechte drinkers. Zorg daarom altijd dat er vers (het liefst bewegend) water in huis staat.
 • Zorg dat u het eten vindt wat uw kat het liefst eet. Sommige katten eten zelf veel kleine porties op een dag en anderen hebben geen rem en hebben juist afgewogen maaltijden nodig.

Eten voor het konijn

Konijnen moeten 24 uur per dag hooi beschikbaar hebben en zijn uren per dag bezig met het eten daarvan. Het is belangrijk om konijnen niet teveel verschillende dingen te geven. Dit leidt tot selectief eetgedrag en tekorten van bepaalde voedingsstoffen.

 • Hooi bevat belangrijke voedingsstoffen, konijnen moeten er goed op kauwen en dat zorgt voor natuurlijke slijtage van het gebit. Daarnaast vermindert het verveling.
 • Ga voor harde brokken. De tanden en kiezen van het konijn groeien namelijk levenslang door. En hoe harder de brok, hoe meer het gebit natuurlijk slijt en hoe minder kans er is op ongelijke groei van de kiezen en tanden wat weer vervelende gevolgen, zoals pijnlijke haken op de kiezen, kan hebben.
 • Konijnen zijn gek op groenten en fruit. Deze bevatten veel vocht en kunnen diarree veroorzaken. Ook zit fruit vol met suikers die tot maag- en darmstoornissen en gebitsproblemen kunnen leiden. Geef daarom niet te veel groenvoer.
 • Water! Heel belangrijk, helemaal in de winter als het water kan bevriezen. Controleer daarom minstens drie keer per dag of het niet bevroren is.

Om het de diereigenaar makkelijk te maken hebben Sterkliniek Dierenartsen een kwalitatief hoogstaande voeding laten maken waarmee we onze eigen cliënten een uitstekende prijs/kwaliteit kunnen bieden. Een duidelijk en begrijpelijk assortiment gewone voeding en dieetvoeding voor hond en kat. Geen hoge kosten aan reclame, aandacht voor de gezondheid door een doordachte keuze van grondstoffen en meer risicovolle ingrediënten (gluten)te mijden. Dierenartsen worden geacht dieren beter te maken maar het beroep is nog mooier als we kunnen voorkomen dat dieren ziek worden! Volgens ons en deskundigen begint dat met een goede voeding. De producten zijn sinds juli 2015 verkrijgbaar en informeer eens bij uw Sterkliniek naar de producten of naar de informatiefolder: Voedingsfolder Sterkliniek Dierenartsen Diervoeding

Natuurlijk krijgt u een “smaakgarantie” maar wij zijn er van overtuigd dat 99% smakelijk aan een goede gezondheid zal bouwen!

Foto pup