Nagels knippen

Trammelant met nagels bij hond, kat, konijn en cavia.

Nagels knippen
Nagels knippen vinden de meeste huisdieren geen pretje. Bij onjuist knippen en/of gebruik van onjuist instrumentarium kan het ook een pijnlijke aangelegenheid worden omdat de nagel met het zeer gevoelige nagelbed wordt samengedrukt. Pijnlijke ervaringen uit het verleden zijn garantie voor gespartel in de toekomst!
De eerste keer nagels knippen kunt u het beste met uw dierenarts of paraveterinair doen. Zij kunnen u laten zien hoe het pijnloos en veilig kan. Tevens kunt dan advies krijgen over het juiste instrumentarium voor uw huisdier.

Ingescheurde nagel
Honden hebben aan hun voorpoten het zogenaamde “duimpje” en sommige honden hebben aan hun achterpoten ook een loshangende teen of zelfs meerdere tenen, de ‘Hubertusklauw’. Beter bekend als de ‘wolfsklauw’. De nagels van deze tenen slijten niet af en groeien krom. Vervolgens blijven ze ergens achter hangen en scheurt de nagel in. Dit is zeer pijnlijk en de hond zal onophoudelijk likken. In de meeste gevallen zal de nagel moeten worden verwijderd die vervolgens weer aangroeit. Heeft uw hond een Hubertusklauw, controleer de nagel dan met regelmatig op scheuren en de lengte.

Foto gespleten nagel katGespleten nagel
Katten hebben dit nogal eens. Vaak door sterk afzetten of door onbekende oorzaak. Zolang het “leven” van de nagel (het stuk nagel waar het bloedvat doorheen loopt) buiten schot is heeft het weinig gevolgen. De rafeltjes kunnen er eventueel afgehaald worden of bijgeknipt worden.

Bloedende nagel
In tegenstelling tot de mens hebben veel dieren gepigmenteerde nagels en kunt u dus niet het “leven” zien. Knippen in dit deel is extreem pijnlijk en heeft direct een bloedende nagel tot gevolg. De bloedingen kunnen stevig zijn. Dierenartsen stoppen de bloedingen met speciaal poeder of een hittebron. Allemaal niet prettig voor het dier dus neem geen risico. Laat u adviseren hoe de lente in te schatten en desnoods de nagels iets langer laten en vaker knippen. Honden kunt u meer over harde ondergrond laten lopen om slijtage te bevorderen.

Ingegroeide nagel
Door onoplettendheid van de eigenaar zien we dit zeer regelmatig bij cavia’s en soms bij katten. Door de sterk krom groeiende nagels groeien deze uiteindelijk de huid of het zoolkussen in. Bij doordringen van de huid ontstaan gemene ontstekingen. Dit moet u zeker door uw dierenarts laten behandelen.
Foto ingegroeide nagel

Vreemd groeiende nagel
Oudere dieren kunnen een afwijkende nagelgroei ontwikkelen zonder gezondheidsstoornis. Als een nagel van een dier opeens bijvoorbeeld een andere richting op gaat groeien dan kan dit duiden op trauma, ontsteking, schimmel of tumorgroei aan de basis van de nagel. Deze oorzaken zijn niet altijd zichtbaar voor het blote oog. Valt het u op dat een nagel opeens anders groeit en het is niet duidelijk waarom, laat uw dierenarts dan zoeken naar de oorzaak.

Nagelverzorging is iets waar elke diereigenaar bewust van moet zijn en regelmatig op moet letten. Train uw dier dat het door u aanraken van de nagels heel normaal is. Op deze manier kunt u regelmatig de nagelgroei controleren zonder dat het stress voor het dier oplevert. Wil het knippen zelf niet lukken? Uw Sterkliniek-dierenarts of paraveterinair helpt u graag.

Foto nagel bijzondere groei