Vachtverzorging

Vachtverzorging voor vier soorten honden

Welke vacht heeft uw hond? Kortharig, ruwharig, langharig of een bijzondere vacht? Kom erachter voor de juiste verzorging van uw hond.

SK Vachttypes

Verzorging van de vacht bij verschillende honden

Elke hond moet verzorgd worden. Maar hoe is afhankelijk van het type vacht. Met de ene hond bent u uren bezig en met de andere hond zo klaar. Daarom is het goed dat u weet welk type vacht uw hond heeft. Heel kort door de bocht kunnen we deze vier vachtsoorten van elkaar onderscheiden: lang-, kort-, ruwharig en de bijzondere vacht.
In de rui?
Uw hond verzorgen is niet al te ingewikkeld, het kost gewoon wat tijd. Creëer een routine voor uzelf en uw hond. In het voorjaar en najaar zijn de meeste honden in de rui en zullen daarom meer haren verliezen dan normaal. Pas de borstel of kam echter wel aan op de vachttype van uw hond.

Kortharig: de makkelijke vacht

Een labrador, whippet en beagle hebben kort of zacht haar. Dit vachttype is het makkelijkst om te verzorgen. U kunt uw hond eens in de zoveel tijd in bad doen als het nodig is. Wanneer uw hond in de rui is dan kunt u na een lekker bad de vacht goed doorborstelen zodat de losse haren uit de vacht gehaald worden.

Ruwharig: de gemiddelde vacht

Ruwharige honden, zoals ruwharige teckels en de border terriër, hebben iets meer verzorging nodig dan kortharige honden. Ze verharen weinig, maar hebben zeker vier keer per jaar een trimbeurt (plukken) nodig.

Langharig: de veeleisende vacht

Langharige honden zijn te verdelen in lange haren en nog langere haren. Honden die lang haar hebben zijn een bearded collie, tibetaanse terriër en de schapendoes. Deze honden nemen het hele bos mee na een wandeling en de haren gaan snel klitten. Het is daarom slim om uw hond regelmatig te borstelen/kammen en een douche te geven. Tenminste, als u niet wilt dat het hele huis onder de haren komt.

Honden die nog langer haar hebben mogen nog vaker in bad. Zorg ervoor dat u de vacht borstelt als het droog is, zo voorkomt u dat het gaat klitten. Dit is namelijk erg vervelend en pijnlijk voor de hond. Sommige honden moeten wel elke dag geborsteld worden om vuil en klitten te voorkomen. Bonus is dat goed verzorgde honden met lang haar bijna niet verharen.

Exceptioneel: de bijzondere vacht

Sommige rassen, zoals de puli en de komondor, hebben een vacht die er heel anders uitziet dan het haar van de kortharige, ruwharige en langharige honden. Hun vacht kunt u juist vergelijken met dreadlocks of vilt en heeft veel meer verzorging nodig. Net zoals de andere honden moeten ze in bad als ze vies zijn. Omdat hun vacht niet snel droogt, kan u het droogföhnen.

Natuurlijk zijn er nog veel meer opties, zoals wel of geen onderwol, maar de vachtverzorging van dieren is niet voor niks een vak apart. Mocht u dus na de onderstaande tekst toch nog vragen hebben neem dan contact op met een trimsalon bij u in de buurt.