Vakantietijd

Zorgeloos op vakantie met of zonder huisdier

Om de voorbereidingen voor uw vakantie wat gemakkelijker te maken kunt u gebruik maken van de vakantiepiramide. Een eenvoudige checklist zodat uw huisdier niets te kort komt op vakantie.Foto Verantwoord Huisdierenbezit
De reispapieren
Uw huisdier moet gechipt zijn en beschikken over en officieel Europees paspoort als u de grens passeert. Verscheidenen landen hebben bepalingen over bepaalde rassen en aantallen huisdieren die u mag transporteren. Bij honden kunnen “gevaarlijke” rassen geweigerd worden. Een stamboom kan vervelende discussie voorkomen.

Voeding
Als uw huisdier gevoelig is of een dieet volgt neem dan voldoende voeding mee en bewaar dit koel en donker.

Vaccinaties
De vaccinatie tegen hondsdolheid is verplicht buiten de Benelux. Vaccineren met een L4 vaccin is sterk aan te raden. Raadpleeg ruim voor vertrek uw dierenarts en bespreek reisdoel en eventuele route. Bij de vaccinatie tegen hondsdolheid wordt een penning verstrekt. Zorg dat uw huisdier deze op een zichtbare plaats draagt. I het buitenland is men zeer bevreesd voor hondsdolheid.

Bescherming tegen parasieten
In Europa komen her en der nog vervelender parasieten voor die niet alleen zelf ziekten kunnen veroorzaken maar ook gemene ziekten kunnen overbrengen. Bespreek met uw dierenarts wat voor uw huisdier op uw reis de beste individuele bescherming is. Het risico van een parasitaire infectie of de infectie met een door een parasiet overgebrachte ziekte zijn de voornaamste redenen om uw huisdier niet mee te nemen!

Medische gegevens
Als uw huisdier een belangrijke ziektegeschiedenis heeft of een aandoening heeft vraag uw dierenarts dit in het paspoort, liefst in het Engels, te noteren. Een afdruk van de patiëntenkaart is ook vaak behulpzaam omdat de Latijnse benamingen ook al herkend worden.

EHBO-setje
Zeker bij lange bergwandelingen waar men de bewoonde wereld een beetje verlaat kan een EHBO-kit zeer praktisch zijn. Een verbandje, desinfectiemiddelen en een tekentang mogen niet ontbreken.

Medicatie
Indien uw huisdier medicatie gebruikt dan moet u zeker voldoende meenemen inclusief de verpakking. Voor de meeste medicijnen geldt ook dat ze niet te warm en donker bewaard moeten worden.

Bescherming tegen de zon
Ook dieren kunnen schade oplopen van UV-straling, te denken valt aan kale dieren, dunbehaarde delen en blauwe ogen. De huis is te beschermen met speciale crèmes.
Een zonnebril is zo gek nog niet. Bescherm kortademige dieren tegen de warmte in het algemeen.

Bovenstaande in acht nemende kan u weinig meer gebeuren, fijne vakantie!

Weet u niet zeker of u uw huisdier mee wilt nemen op vakantie, dan kan wellicht onderstaand artikel u helpen bij het maken van de beslissing.

Huis, Auto of Pension

Duitse Herder op vakantieDe vakantietijd breekt aan. Lange zomerse dagen in eigen land of een trip naar het buitenland liggen in het verschiet. Als hondenbezitter heb je daarbij een extra verantwoordelijkheid. Neem je je huisdier mee op vakantie of laat je hem thuis?

Om deze beslissing te kunnen nemen is het verstandig om de regels betreffende dieren op uw vakantiebestemming goed door te nemen en u af te vragen of de autorit naar de bestemming toe goed te volbrengen is door uw huisdier. Er zijn enkele basisvoorwaarden om de Nederlands grens te mogen passeren. Zo heeft iedere hond en kat die de grens over gaat een Europees paspoort nodig en is identificatie door middel van een chip verplicht. Daarnaast moeten honden, katten en fretten tegen hondsdolheid zijn ingeënt.
Voor sommige landen gelden nog aanvullende regels betreffende gezondheidseisen of bijvoorbeeld het verbod van bepaalde hondenrassen. Zoek dit ruim van te voren uit en kijk of dit haalbaar is voor u en uw dier. Denk er aan dat u niet enkel te maken heeft met de regels van het land dat uw eindbestemming is, maar met de regels van alle landen waar u doorheen reist!

Wet

De wetgeving betreffende de wijze van het vervoeren van huisdieren in een auto verschilt ook van land tot land. Zoek goed uit aan welke eisen u moet voldoen. Los van alle regels moet uw vriendje veilig en comfortabel zijn tijdens de reis. Een ruime ligplaats, een koele auto, regelmatig de poten strekken en fris drinkwater zijn minimumeisen voor langdurig vervoer.
Over een eventueel ongeluk wil niemand nadenken, maar het is wel de realiteit. Vervoer uw hond of kat in een passende reisbench, een speciale gordel is voor uw hond ook een optie. Op deze manier is hun veiligheid in het verkeer gewaarborgd in het binnen- en buitenland.

Denk aan uw dier

Tenslotte is de meest belangrijke vraag of uw vakantiebestemming wel echt zo fijn is voor uw huisdier. Doet u hem een plezier met de lokale temperaturen en eventuele gezondheidsrisico’s? Als u twijfelt over een van bovenstaande aandachtspunten dan is het waarschijnlijk verstandiger om uw dier thuis te laten.

Een oppas die 1 of 2x per dag langskomt om de bakjes aan te vullen is voor uw huisdier niet optimaal. Ze zijn dan grote delen van de dag alleen wat niet alleen niet leuk is maar ook niet veilig.
Een bekend logeeradres bij familie of vrienden is natuurlijk fijn en vertrouwd. Als dat geen optie is dan is een pension een mooie oplossing. Er is zo’n grote verscheidenheid aan pensions dat u ongetwijfeld een pension kan vinden die past bij de behoeften van uw trouwe viervoeter. Het is aan te raden om er eerst een keer te gaan kijken. Punten om naar te vragen zijn bijvoorbeeld een bewijs van vakbekwaamheid; welke hygiënemaatregelen er worden genomen; de grootte van de verblijven; hoe vaak de honden de speelweide in mogen; of er altijd supervisie is in de speelweide; of dieren hun eigen voer mee mogen nemen, etc. Matcht het pension met uw verwachtingen en met de behoeften van uw hond, dan is de vakantie rond! U kunt zorgeloos vertrekken en voor uw viervoeter wordt gezorgd!

zwemmende hond